wtorek, 8 grudnia 2015

Idealne pierniczki świąteczne - sprawdzony przepis

W Weekend Mikołajkowy w Sweet Living odbyły się m.in. warsztaty z dekorowania pierników. Warsztaty prowadziła cukiernia artystyczna Simply Cake, cieszyły się ogromnym zainteresowaniem dzieci jak i rodziców. Wszyscy pytali o przepis na tak piękne i pyszne pierniki. A oto i on:

Idealne pierniczki świąteczne

Składniki na około 100 sztuk:

    550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
    300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
    100 g cukru pudru
    120 g masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 - 60 g przyprawy do piernika
    kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru)




Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcecie powiesić pierniczki na choince, otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażykami - również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.

Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150ºC.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu. Pierniczki na warsztatach w Sweet Living były zdobione masą cukrową, zwaną też lukrem plastycznym. 



Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, a ozdabianie zostawić na później.

A oto propozycja od Sweet Living na przechowywanie pierniczków, puszka na ciastka Cookies od Lene Bjerre.




1 komentarz: