W Weekend Mikołajkowy w Sweet Living odbyły się m.in. warsztaty z dekorowania pierników. Warsztaty prowadziła cukiernia artystyczna Simply Cake, cieszyły się ogromnym zainteresowaniem dzieci jak i rodziców. Wszyscy pytali o przepis na tak piękne i pyszne pierniki. A oto i on:
Idealne pierniczki świąteczne
Składniki na około 100 sztuk:
550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do
podsypywania)
300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki
zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
100 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 - 60 g przyprawy do piernika
kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru)
Miód i masło podgrzać
w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić
(będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy
na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej
miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcecie powiesić pierniczki na
choince, otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
Pierniczki z
witrażykami - również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy
otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie
teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu.
Pierniczki
dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy
posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp.
wciskając je w ciasto.
Piec około 8 - 10
minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze
150ºC.
Lukrować lub
dekorować czekoladą po upieczeniu. Pierniczki na warsztatach w Sweet Living były zdobione masą cukrową, zwaną też lukrem plastycznym.
Pierniczki po
upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka
miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, a ozdabianie zostawić
na później.
A oto propozycja od Sweet Living na przechowywanie pierniczków, puszka na ciastka Cookies od Lene Bjerre.
mega apetycznie wygladaja te pierniczki
OdpowiedzUsuń