Sezon na szparagi w pełni, w związku z tym mamy dla Was przepis na danie z udziałem tego warzywa :)
Czy
wiecie, że szparagami rozkoszował się już sam rzymski wódz Juliusz Cezar. I to
właśnie z Włoch ruszyły na podbój Europy i świata. Dziś dostępne są na każdym osiedlowym bazarku. Kto ich jeszcze
nie próbował, niech żałuje, ale teraz ma okazję ;) Szparagi to prawdziwy raj dla podniebienia.
Za najbardziej delikatne uważa się te białe, które rosną pod ziemia, natomiast
te zielone maja bardziej intensywniejszy smak, są jeszcze fioletowe o nieco odmiennym, dość charakterystycznym smaku, niestety dużo rzadziej spotykane. Doceniane są szczegolnie przez osoby dbające o zdrowe odżywianie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa
zaledwie parę tygodni, tak wiec moje miłe panie dziś będą tematem dnia i!!!
Szparagi są pyszne w każdej postaci: do sałatek, makaronów, zup, ale rewelacyjnie smakują rownież te zupełnie
soute. Dzisiaj podamy przepis wlasnie na takie szparagi. Kupując (zielone bądź białe) zwrocie uwagę, aby główki były bardziej zwarte a końcówki
wilgotne. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe tak, dlatego ważne jest, aby nie były one za
cienkie.
Dzisiejszy
przepis jest idealny dla zapracowanych Pań, praktycznie nic
nie trzeba robić !!! Uwielbiamy takie !!!!!!
Składniki:
Szparagi
– 1 wiązanka ok. 20 szt.
2 łyżki
oliwy
Do
dekoracji: szczypiorek, pomidorki koktajlowe
Sposób
przygotowania:
Szparagi
myjemy i suszymy, obcinamy końcówkę która jest zawsze bardziej twarda, przy
świeżych szparagach może to być 2 cm a przy starszych nawet do 4-5 cm.
Układamy
w naczyniu żaroodpornym (wersja do piekarnika), można też piec je na grillu wtedy kładziemy na tacce-
uwierzcie z grilla też są doskonałe.
Polewamy
oliwą, lecz nie za dużo dosłownie kilka kropel i solimy według uznania. To już wszystko
mówiłam ze przepis ekspressowy, teraz tylko czekamy na wypieczenie ok. 15 minut
Szparagi
już gotowe teraz tylko mała dekoracja, możemy je położyć na naszych ulubionych
talerzach Riviera Maison, które są dostępne w naszym sklepie Sweet Living, obwiązujemy
w nasze ulubione kokardki hahah
szczypiorkiem, dokładamy parę pomidorków koktajlowych i polewamy balsamem….Jeszcze
tylko lampka białego wina i gotowe. Smacznego….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz