czwartek, 4 lipca 2013

Szybki i łatwy przepis na szparagi


Sezon na szparagi w pełni, w związku z tym mamy dla Was przepis na danie z udziałem tego warzywa :)

Czy wiecie, że szparagami rozkoszował się już sam rzymski wódz Juliusz Cezar. I to właśnie z Włoch ruszyły na podbój Europy i świata. Dziś dostępne są  na każdym osiedlowym bazarku. Kto ich jeszcze nie próbował, niech żałuje, ale teraz ma okazję ;) Szparagi to prawdziwy raj dla podniebienia. Za najbardziej delikatne uważa się te białe, które rosną pod ziemia, natomiast te zielone maja bardziej intensywniejszy smak, są jeszcze fioletowe o nieco odmiennym, dość  charakterystycznym smaku, niestety dużo  rzadziej  spotykane. Doceniane są szczegolnie przez osoby dbające o zdrowe odżywianie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa zaledwie parę tygodni, tak wiec moje miłe panie dziś będą tematem dnia i!!!

Szparagi są pyszne w każdej postaci: do sałatek, makaronów, zup, ale rewelacyjnie smakują rownież te zupełnie soute. Dzisiaj podamy przepis wlasnie na takie szparagi. Kupując (zielone bądź białe) zwrocie uwagę, aby główki były bardziej zwarte a końcówki wilgotne. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe tak,  dlatego ważne jest, aby nie były one za cienkie.
Dzisiejszy przepis jest idealny dla zapracowanych Pań, praktycznie nic nie trzeba robić !!! Uwielbiamy takie !!!!!!

Składniki:

Szparagi – 1 wiązanka ok. 20 szt.

2 łyżki oliwy

Do dekoracji: szczypiorek, pomidorki koktajlowe 


Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i suszymy, obcinamy końcówkę która jest zawsze bardziej twarda, przy świeżych szparagach może to być 2 cm a przy starszych nawet do 4-5 cm. 


Układamy w naczyniu żaroodpornym (wersja do piekarnika), można też piec je na grillu wtedy kładziemy na tacce- uwierzcie z grilla też są doskonałe.


Polewamy oliwą, lecz nie za dużo dosłownie kilka kropel i solimy według uznania. To już wszystko mówiłam ze przepis ekspressowy, teraz tylko czekamy na wypieczenie ok. 15 minut
Szparagi już gotowe teraz tylko mała dekoracja, możemy je położyć na naszych ulubionych talerzach Riviera Maison, które są dostępne w naszym sklepie Sweet Living, obwiązujemy  w nasze ulubione kokardki hahah szczypiorkiem, dokładamy parę pomidorków koktajlowych i polewamy balsamem….Jeszcze tylko lampka białego wina i gotowe. Smacznego….


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz