czwartek, 6 czerwca 2013

Królowa beza w otoczeniu truskawkowej świty

      Zapewne zastanawiacie się, co nam przyszło dziś do głowy!:) Pisanie o zwykłym słodkim ciastku z białek jaja kurzego z dodatkiem cukru? Nasuwa Wam się szybko myśl...przecież wszystkie znamy bezę, umiemy ją robić i dobrze pamiętamy ją z lat dzieciństwa!
Ha! Okazuje się, że ten jakże prosty smakołyk nie zawsze smakuje tak wyśmienicie jakbyśmy tego chciały. Jedna z nas podjęła kiedyś kilka prób upieczenia tego rarytasu, ale skończyły się one fiaskiem - piana się nie ubiła, za wysoka temperatura, beza była twarda itd. W końcu natrafiłysmy na przepis, który miał zdecydować o losach panny bezy:) Udało się! Efekt końcowy był naprawdę oszałamiający! Smak, kruchość i kolor były dokładnie takie same, jak robiły nam nasze babcie:) Ale to nie wszystko! Nasza kuchareczka uraczyła nas takimi deserami, w których główną rolę odgrywały bezy, że nie sposób było powstrzymać się od dokładki. Dziś zdradzimy Wam tajniki stożkowych ciasteczek i kombinacji deserowych z bezą w roli głównej.

Zaczynamy od naszej bazy czyli przepisu na bezy!
Od razu Wam powiemy, że bezy wyszły pyszne! Były chrupiące i lekko ciągnące w środku. Po wielu próbach wiemy, że kluczem do tego sukcesu była odpowiednio długo ubijana piana i wykorzystanie cukru kryształowego a nie cukru pudru.
Ilość składników użytych w naszym przepisie jest duża, ale uwierzcie te bezy znikają błyskawicznie!  Jeśli więc chcecie zdążyć przed "domowymi pożeraczami" tego przysmaku i zaserwować przepyszne desery gościom zróbcie je z podanej niżej miary:)

Składniki:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru kryształowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka białego octu winnego


Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem mąki ziemniaczanej, wody i octu winnego. Od chwili kiedy piana zacznie robić się powoli puszysta dodajemy partiami cukier, czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany. Po dodaniu ostatniej partii cukru miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie sprawdzamy podczas rozcierania piany palcami czy wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru. Jeśli tak to miksujemy jeszcze chwilę, choć niezbyt długo, gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy. 


Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę wkładamy do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładamy porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Każdy preferuje swój sprawdzony sposób - w tym przypadku my nakładałyśmy pianę łyżką. Pamiętajcie o zachowaniu odstępu, ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140oC przez 1,5 godziny.


Ten czas pieczenia dłużył się i dłużył, ale zobaczcie jaki był efekt końcowy....


 ...palce lizać:))

Już jest smacznie, ale będzie jeszcze bardziej:)
Przystępujemy do przygotowania deserów!

Bezowo - truskawkowy miks z lodami waniliowymi

Składniki na 8 porcji:
- lody śmietankowe lub waniliowe
- 250g truskawek
- 2 łyżeczki cukru
- 6 szt. średniej wielkości bez
- do dekoracji możemy wykorzystać liście mięty


Wykonanie:
Sposób przygotowania jest na prawdę bardzo prosty i szybki, bo zaledwie 5min.
Bezy kruszymy w miseczce, na małe kawałki, dodajemy do nich  pokrojone na ćwiartki truskawki i cukier. Zawartość mieszamy.


Serwujemy:) My do podania wykorzystałyśmy kieliszki do martini, jeśli nie macie takich wystarczy szklane naczynie:)
Na dnie układamy warstwę mieszanki truskawkowo - bezowej, na nią nakładamy 2 gałki dobrze schłodzonych lodów, które zakrywamy kolejną warstwą naszego miksu. Deser przyozdabiamy liśćmi świeżej mięty. I gotowe:) Smacznego!


Torcik bezowy z serkiem mascarpone

Ten deser jest odrobinę bardziej pracochłonny od poprzedniego, ale nie przerażajcie się:) - czas przygotowania to 15min:)

Składniki na 8 porcji:
- 2 opakowania serka mascarpone po 250g
- śmietanka kremówka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g truskawek lub innych owoców
- 16 średniej wielkości bez
- do dekoracji możemy użyć sosu truskawkowego lub czekoladowego i liści mięty


Wykonanie:
Główne zadanie to przygotowanie kremu do naszego rarytasu:)
Pierwszy produkt, jaki miksujemy to śmietanka. Po 5-6min, kiedy nasza kremówka zrobi się puszysta, dodajemy serek mascarpone i cukier waniliowy. Wszystkie produkty mieszamy przez kolejne 5min.


Tak ubitą konsystencją wypełniamy, podobnie jak w poprzednim deserze, rękaw cukierniczy lub plastikowy woreczek z odciętym rogiem i nakładamy porcję kremu na bezę.


Następnie przyozdabiamy krem owocami, jakie wybraliśmy do deseru i na warstwę kremu nakładamy bezę. Teraz już tylko ozdoby. My wykorzystałyśmy sos truskawkowy, którym polałyśmy talerzyk, liście świeżej mięty i truskawki. Pychota!:)


Życzymy smacznego!

5 komentarzy:

  1. No nie beza skradła moje serce a może raczej podniebienie:)Może nawet skuszę się na wykonanie, bo wydaje się u Ciebie to dość proste. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy! Łatwe w przygotowaniu i jakie pyszne!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o nie!!! teraz beza bedzie za mna chodzic:D

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń