czwartek, 27 czerwca 2013

Truskawkowe wariacje i inspiracje, czyli przepis na tartę z truskawkami

Początek kalendarzowego lata za nami, a pogoda totalnie zmieniła front :( Postanowiłyśmy więc trochę osłodzić sobie (i Wam) te chłodne dni. W związku z tym, że sezon na truskawki już niedługo dobiegnie końca wpadłyśmy na pomysł deseru z udziałem tych owoców, czyli tartę z truskawkami:) Do uwietrznienia wypieku wykorzystałyśmy niezwykle modny ostatnio, program do "obróbki" zdjęć Instagram :) A efekty? Zobaczcie i oceńcie sami :) A oto przepis na tartę:

Składniki:

Ciasto:
400g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżczeka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 kg truskawek

Krem:
2 budynie waniliowe
1 l mleka
50 g masła




Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy dwa żółtka oraz pokrojone w kawałki masło i zarabiamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji



z ciasta formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki


Podczas gdy nasze ciasto "odpoczywa", my zajmujemy się przygotowaniem reszty, czyli kremu i truskawek :) Z pół litra mleka rozrabiamy budyń, pozostałą część wlewamy do garnka. W momencie gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy płynny budyń i gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji.


Truskawki myjemy i kroimy na pół


(P.S Świetnie sprawdziło się ceramiczne sitko od Riviery Maison)


Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i za pomocą wałka rozwałkowujemy je na blaszce do tarty, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. (Pamiętajcie by obciążyć ciasto, używając chociażby fasolki, grochu lub specjanych kulek do obciążania, w ten sposób nasze ciasto nie wyrośnie i będzie miejsce na krem i truskawki).



W tym czasie przygotowujemy krem: gdy nasz budyń nieco ostygnie dodajemy do niego pokrojone w kawałki masło i miksujemy


Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na niego krem i układamy pokrojone truskawki



ale to nie koniec...łakomczuchy muszą wykazać się jeszcze odrobiną cierpliwości, gdyż ciasto należy wstawić na ok. godzinę do lodówki. 


Życzymy smacznego :) 

2 komentarze: