poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Naleśnik - zwykły placek czy coś więcej?

  Każdy z nas dokładnie zna przepis na jedno z najbardziej znanych dań - naleśniki. Mogą być przyrządzone na wiele sposobów zależnie od dodatków, z jakimi je połączymy. Wydawałoby się, że to zwykły placek, mieszanka podstawowych składników jak mąka, mleko i jajka, jednak dla wielu z nas to coś więcej.

 Dla nas oprócz walorów smakowych ma w sobie ogromną wartość SENTYMENTALNĄ! Wakacje u dziadków, ich miłość i czas z nimi spędzony na zawsze zostanie w naszych głowach. Z nimi związanych mamy wiele historii, przeżyć, smaków i zapachów. I właśnie kultowe babcine naleśniki przywodzą na myśl nasze najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. 

Dotarłyśmy do sekretnych przepisów naszych dziadków, przetestowałyśmy i już wiemy na czym polegała ich magia! Okazuje się, że wiedziałyśmy PRAWIE wszystko na ich temat. "Prawie" spowodowało, że po dodaniu sekretnego składnika nasze naleśniki stały się puszyste, chrupiące i złociste - dokładnie takie, jak przygotowywała nam babcia :) 



Tym składnikiem jest znane wszystkim piwo! Dzięki jego dodaniu nasz smakołyk nabrał wspomnianej miękkości, kolorytu i smaku sprzed lat! Pamiętajmy jednak, że nie możemy przesadzić z ilością. Jego nadmiar może spowodować, że ciasto będzie gorzkie Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i utrzymania niezapomnianego smaku dodajemy odrobinę wody.  


Oto krótka podpowiedź w utrzymaniu odpowiednich proporcji w przepisie:
- 2 jajka
- 1 - 1,5 szklanki mleka
- 1 - 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 150 ml piwa





Jako, że Kasia ciągle jest na diecie, trochę zmodyfikowała ten przepis i zamiast mąki zwykłej dodaje mąkę razową a zamiast piwa wodę gazowaną. Uwierzcie nam, w tej formie również są pyszne!!! Do tego przygotowujemy dietetyczne nadzienie z waniliowego serka homogenizowanego wymieszanego z ulubionymi owocami (np. truskawkami, malinami) i  w tym trudnym okresie nie musimy zrezygnować z naszych ukochanych naleśników.


Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Nalesniki wygladaja apetycznie:-) Wersja z woda gazowana naprawde sie sprawdza, nalesniki sa bardziej puszyste i aksamitne.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na pewno wypróbuję z piwem jeszcze nie robiłam a wyglądają bardzo zachęcająco.....a woda gazowana faktycznie pomaga uczynić nasze naleśniki bardziej puszyste....świetne inspiracje z nadzieniem...

    OdpowiedzUsuń