Majówka za pasem, sezon grillowy w pełni a przed nami najmilsze miesiące w roku. Ciepła, słoneczna pogoda nastraja nas do spotkań na świeżym powietrzu. Nie wiem jak Wy, ale my wykorzystujemy każdą nadarzającą się okazję na posiadówki ze znajomymi :) Nieodzownym elementem takiego spotkania jest oczywiście grill. Jak wiadomo największymi fanami mięsa są faceci, my kobitki z kolei rozkoszujemy się sałatkami. A więc, kochane dziś zaproponujemy Wam dwie z naszych ulubionych czyli tzw. specialite de la maison - szpinakową z truskawkami i kozim serem oraz pieczarkową z czosnkiem. Świetnie smakują w pojedynkę ale są też rewelacyjnym uzupełnieniem "mięcha" z grilla. Musicie koniecznie spróbować!
Sałatka na słodko
Składniki:
1) Świeży szpinak - duży pęczek, najlepiej kupiony na osiedlowym bazarku, ma dużo większe liście i jest po prostu świeższy niż ten z supermarketu
2) Pestki dyni - 1 małe opakowanie
3) Kozi ser - 1 opakowanie
4) Truskawki - ok. 15 sztuk (kupiłam jeszcze szklarniowe, ale zaraz będziemy mogły dostać te najlepsze, polskie na wagę)
5) Sos do sałatki - 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki syropu z agawy ( do kupienia w sklepie ekologicznym), 10 łyżek octu balsamicznego, łyżka musztardy francuskiej oraz 3 ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie liście szpinaku i wycieramy do sucha (możemy skorzystać z suszarki do
sałaty, dzięki czemu nasze liście szybciej wyschną i nie będzie na nich
śladu wody)
Nakładamy je do salaterek a następnie łyżeczką wyjmujemy ser z opakowania i układamy na wierzchu sałaty
Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na sałacie
Pestki dyni z dodatkiem soli prażymy na patelni....
a następnie układamy na sałatce i gotowe :)
P.S Pamiętajmy by sos do sałatki dodać tuż przed podaniem jej na stół, dzięki temu będzie wyglądała świeżo i smakowicie
Sałatka pieczarkowa
Trzy razy naj.... jedna z najprostszych, najszybszych i najlepszych sałatek. Uwierzcie zaledwie parę minut pracy a efekt....niebo w gębie :)
Składniki:
1) Pieczarki - ok. 15 dużych główek
2) Majonez fit - 5 łyżek
3) Jogurt naturalny - 5 łyżek
4) 1/2 główki czerwonej cebuli
5) Ząbek czosnku
6) Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy i obieramy ( ja zostawiam tylko same kapelusze) i kroimy w plastry
a następnie wsypujemy do ulubionego naczynia
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i wsypujemy do misy. Na koniec dodajemy majonez, sól , pieprz i mieszamy... sałatka gotowa :)
A jakie Wy macie swoje ulubione sałatki grillowe ? Podzielcie się z nami koniecznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz