środa, 3 kwietnia 2013

Tulipany, by dłużej cieszyły nasze zmysły




      Tulipany – kwiaty zwiastujące wiosnę. Potrafią ożywić każde wnętrze, zachwycają bogatą gamą kolorystyczną i zapachem. Co zrobić by dłużej zachowały swą świeżość?


             Oto kilka praktycznych wskazówek:)                   


1. Przycinamy końcówki łodygi
Kwiaty cięte trzymają się dłużej, jeśli ich łodygi są odpowiednio przygotowane. Po przyniesieniu kwiatów do domu, przed wstawieniem do wazonu podetnijmy końcówki łodyg, dzięki czemu będą szybciej transportować wodę do pozostałej części kwiata - odetnijmy od każdej łodygi około 4 cm kawałek, pod kątem 45 stopni. Zabieg ten najlepiej wykonać nożem (tępe nożyczki mogą zmiażdżyć łodygę), a następnie zanurzmy tulipany w głębokiej wodzie i pozostawmy na ok. 2 godziny w chłodnym miejscu. W ten sposób woda wraz z tlenem będzie dostarczona na całej długości kwiatów.

2. Wstawiamy kwiaty do wazonu
Kolejny krok to wstawienie kwiatów do wazonu. I tu, bardzo ważna rzecz, pamiętajmy by był czysty. Bardzo często zapominamy, by po poprzednim bukiecie wyczyścić wazon. Nagromadzone tam bakterie przyśpieszają obumieranie świeżo-wstawionych kwiatów. Czynność tą należy również powtórzyć za każdym razem, gdy kwiatom wymieniamy wodę. Powinniśmy przemyć nie tylko wazon, ale także łodygi tulipanów. One również nie mogą być lepkie i brudne, gdyż łatwiej gniją. Natomiast wazon powinien być odkażony płynem do mycia naczyń, na jego ściankach nie powinno być żadnych pozostałości roślin czy osadów.

Zadbajmy o odpowiedni poziom wody w wazonie, pamiętajmy , że w przypadku tulipanów wystarczy by w wodzie zanurzone były tylko końcówki łodyg, w ten sposób liście nie będą obumierać z nadmiaru wody.



3. Odpowiednia temperatura i nasłonecznienie
Dla tulipanów najbardziej odpowiednia jest temperatura z przedziału 5-10°C. Nie trzymajmy ich bezpośrednio na słońcu, w pobliżu źródeł ciepła i w przeciągu. Nawet wentylator może przyczynić się do szybszego zwiędnięcia kwiatów. Jeśli na noc włożymy je do lodówki, dłużej zachowają świeżość(jeżeli bukiet nie zmieści się do lodówki, połóżmy go na podłodze, w najzimniejszym miejscu w całym domu).

4. Czysta woda, z kranu?
Zamiast zwykłej wody z kranu używaj mieszanki wody i wybielacza. Na każdy litr wody wlej łyżkę wybielacza. Pomoże on utrzymać wodę w czystości i zapobiegnie nieprzyjemnemu zapachowi.

Łyżeczka cukru dodana do wody pomoże kwiatom dłużej zachować świeżość.

Pamiętajmy by natychmiast usuwać wszystkie zwiędnięte kwiaty. Rośliny, które więdną, wydzielają etylen, a ten przyczynia się do obumierania nawet zdrowych kwiatów!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz